Keep-IT safe against ransomware

adminNieuws

Ransomware virus

Wat is ransomware?

Hackers die je bedrijf gericht aanvallen met ransomware, alle servers meteen platleggen en je data enkel terug beschikbaar stellen in ruil voor een hele hoop geld. Je zal het maar meemaken. Het is de nachtmerrie waar steeds meer bedrijven doorgaan. Ze worden getroffen door kwaadaardige software, bedoeld om geld los te peuteren. Al komen ze er lang niet altijd mee naar buiten.

In de lift

Volgens Eddy Willems, beveiligingsexpert van G DATA, is er de voorbije 5 à 6 jaar een stijging van ransomware. ‘Na de gewone consument, zijn er nu meer gerichte
aanvallen op bedrijven, ook bedrijven met kritische activiteiten. Daar zit geld en de daders zijn dan zekerder dat ze betaald worden.’ Volgens Willems legt naar schatting 40 tot 50 procent van de getroffen ondernemingen ook effectief losgeld op tafel. Toch geeft de hackers betalen geen enkele garantie dat het systeem gedeblokkeerd wordt en de geïnfecteerde software verwijderd wordt.

Beter voorkomen dan genezen

Door het fenomeen stijgt het aantal verzekeringspolissen tegen cyberrisico’s, maar onder het motto “beter voorkomen dan genezen” stelt Willems dat bedrijven zich beter kunnen beschermen door sneller overal de laatste updates van hun software door te voeren. ‘Getroffen ondernemingen zijn op dat punt bijna 100 procent zeker niet in orde.’
Koen Praet, zaakvoerder van keep-IT, gaat hier volledig mee akkoord. Ransomware vindt zijn weg door een systeem via een e-mailbijlage of website die bij het openen geïnfecteerde software downloadt. Meestal komen deze van een persoon of organisatie die het slachtoffer goed kent en vertrouwt. Zo werd ransomware snel een van de grootste bedreigingen voor IT omgevingen en telt het nu voor 40% van alle spam berichten.

Wat kan je doen?

Een enkele oplossing voor het voorkomen van ransomware bestaat er niet. Een stevig opgebouwd veiligheidsprogramma moet worden geïnstalleerd om potentiele aanvallen te detecteren, indringing te voorkomen en snel herstel te garanderen indien de aanval niet op tijd gestopt werd.

Hierbij een aantal algemene tips:

  1. Train je medewerkers om defensief op te treden. Klik nooit op verdachte links (zeker niet op ongekende websites) en open geen bijlagen van een vreemde afzender.
  2. Houd je besturingssysteem en software up-to-date.
  3. Installeer geen software die je niet volledig vertrouwt en geef software nooit meer toelatingen dan nodig is.
  4. Installeer een pakket aan beveiligingssoftware dat alle dreigingen dekt, bv. e-mail security filters, web filters, firewalls voor je website, netwerk-firewalls en antivirus software.
  5. Neem van alle bedrijfsfiles en -data een regelmatige reservekopie, die je opslaat op verschillende locaties. Wees er ook zeker van dat alle reservebestanden in een veilige Cloud omgeving zitten.
    Keep-IT werkt hiervoor samen met Barracuda.

Barracuda voorziet een totaalpakket aan oplossingen voor detectie, preventie en herstel van ransomware aanvallen.

  1.  Detectie: Barracuda biedt meerdere gratis diensten aan die je e-mail en website regelmatig doorzoeken naar potentiele aanvallen en andere bedreigingen
  2. Preventie: Zowel voor het beveiligen van je netwerk, je e-mails en je bedrijfswebsite kan Barracuda oplossingen aanreiken. Zelfs tijdens het surfen word je beschermd.
  3. Back-up en herstel: Barracuda’s back-up systeem creëert automatische reserve kopieën die je toelaten om na een eventuele aanval over te gaan tot onmiddellijk herstel. Zo kan je direct terug aan de slag en laat je de criminelen met lege handen achter.

Wil je meer informatie rond het beveiligen van je bedrijfsgegevens?

Contacteer keep-IT door onderstaand formulier in te vullen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bronnen:

De Tijd, 22 juni 2019